Tuesday, March 5, 2013

Hiina ja Hongkongi suhted

Hongkong koosneb kolmest osast: saar, Kowloon ja New Territories. Viimane nendest oli Inglismaa poolt võetud rendile Hiina käest 99ks aastaks. 1997.aastal sai rendiaeg mööda. Huvitavaks teeb selle sündmuse asjaolu, et Inglismaa ei tagastanud mitte ainult New Territories piirkonna, vaid ka kaks teist, ehk siis terve Hongkongi. Miks - sellest ei tea täpselt keegi. Eriti olid selle üle õnnetud hiinlased, kes olid põgenenud siia Hiinast poliitilistel põhjustel kiusamise eest.

Pärast üleandmist Hiinale, Hongkongil lubati jätta oma valitsemissüsteem kuni 2047 aastani. Hongkonglased nüüüd kardavad Hiinat: mis saab keelest (Hiina ja Hongkong räägivad erinevat Hiina keelt)? Mis saab sõnavabadusest (Hiinas on selline seadus, et kui kritiseerid valutsust, see tähendab et kritiseerid riiki, järelikult oled riigireetur ja pannakse vangi)? Protestid Hiina valitsuse vastu toimuvad siin just Hiinlaste poolt.
Viimane suur protestiaktsioon toimus paar aastat tagasi, kui taheti muuta koolisüsteemi ning lisada kommunismi ja hiina "õige ajaloo" tunnid koolidesse. Siis tulid tänavatele 500 000 inimest. Protest õnnestus.

No comments:

Post a Comment